Het energieverbruik is voor veel bedrijven een grote kostenpost. Deze energie is onder andere nodig voor de bedrijfsprocessen en daarmee essentieel. Veel ondernemers zijn op zoek naar manieren om te kunnen besparen op hun energierekening. Wij hebben zeven tips op een rij gezet die hierbij helpen.
#1 Beter isoleren
Het is zonde om te stoken voor niets. In een slecht geïsoleerd pand betaal je al snel honderd euro aan vervliegende warmte. Om dit te voorkomen hoef je niet het volledige pand te verbouwen, maar kan je met een paar oplossingen al een flink verschil maken. Zet spullen en meubels niet te dicht bij de radiatoren om te voorkomen dat ze de warmte blokkeren. Kies daarnaast voor goed isolerende kozijnen en isolatieglas. Afhankelijk van de grootte van het pand kan dit flink schelen in stookkosten.
#2 Ga onnodig gebruik tegen
Zet de computers in slaapstand als je er geen gebruik van maakt (zet de slaapstandtimer aan) en zet de computers volledig uit wanneer je naar huis gaat. Door deze paar handelingen bespaar je met minimaal twintig computers snel een paar honderd euro per jaar.
Is bij jullie ook vaak het licht aan in ruimtes waar niemand aanwezig is? Zonde! Maak gebruik van een bewegingssensor. Deze kosten een paar tientjes bij aanschaf, maar het helpt je op de lange termijn flink wat geld te besparen.
Ook zijn deurdrangers een goede besparingstip. Deuren blijven vaak veel te lang onnodig openstaan. Hierdoor vervliegt veel warmte, waardoor de stookkosten oplopen.
#3 Kies voor led-verlichting
Eén led-lamp verbruikt 75 procent minder stroom dan een hallogeenlamp. Ook branden ze gemiddeld zo’n 5000 uur langer. Hierdoor bespaar je op langere termijn, ondanks de hogere aanschafkosten, op energiekosten. Dit komt onder andere omdat een led-lamp minder vaak vervangen hoeft te worden dan zijn goedkopere tegenhanger.
#4 Maak gebruik van zonnepanelen.
Wanneer je zelf energie opwekt, kun je dit direct gebruiken in- en rondom het pand. De elektriciteit die je niet meteen gebruikt komt terecht in het openbare net. Dit wordt teruglevering genoemd. Als je later meer elektriciteit gebruikt dan dat je kunt opwekken, maak je weer gebruik van de elektriciteit uit het openbare net. De door jou teruggeleverde- en verbruikte hoeveelheid elektriciteit wordt op jaarbasis tegen elkaar weggestreept. Dit wordt salderen genoemd. Je betaalt dus alleen het netto jaarverbruik. Door te salderen kun je besparen op het variabele deel van de energienota. Blijkt het dat je meer elektriciteit terug hebt geleverd dan dat je hebt verbruikt (overschot aan terug levering), dan ontvang je voor de extra teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding van de energieleverancier. Dit bedrag kan per leverancier verschillen. Waste2power helpt graag om de beste teruglevervoorwaarden uit te zoeken. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.
#5 Meten is weten
Door bij te houden op welk moment van de dag/week of maand het energieverbruik binnen het bedrijf stijgt, kun je uitzoeken welke processen veel energie kosten. Op basis hiervan kan je gerichte aanpassingen maken. Met een goede meter kun je ook bijhouden in hoeverre de maatregelen invloed hebben op het energieverbruik. Hierdoor kun je ook monitoren of er ’s avonds of ’s nachts veel onnodige processen draaien. Door deze factoren te verlagen bespaar je snel honderden euro’s per jaar. Waste2power kan helpen bij het inrichten van een goed meetsysteem die je inzicht geven in uw verbruik.
#6 Kies voor zakelijke energie
Is uw gebruik meer dan 5.000 m³ gas en 10.000 kWh elektriciteit? Kies dan voor zakelijke energie. Grootverbruik tarieven zijn namelijk voordeliger. Hoe meer je zakelijk verbruikt, hoe minder energiebelasting er door de overheid wordt gevraagd aan de energieleverancier.
#7 Stap over van energieleverancier
Het is slim om jaarlijks op zoek te gaan naar de voordeligste energieleverancier. Elk jaar worden namelijk de energieprijzen door de leveranciers verlaagd om nieuwe klanten te trekken. Door regelmatig te switchen profiteer je als onderneming van deze prijsstunten.
Het uitzoeken van de beste en voordeligste energieleverancier kan best wat tijd en geregel kosten. Daarnaast kom je termen tegen als enkeltarieven, vastrechtkosten en regiotoeslag die soms best verwarrend kunnen zijn. Wij helpen daar graag bij! Door jarenlange overeenkomsten met vrijwel alle grote energieleveranciers halen we snel het beste energiecontract uit de markt. Meer informatie? Neem contact op.